Новини Этот e-mail адрес защищен от спам-ботов, для его просмотра у Вас должен быть включен Javascript Facebook

Maanimo.com закон про утилізацію авто, коментує адвокат, партнер ЮК «ЕЙДІКОМ» Олена Воронцова

2013-08-08

- Олено, з якої дійсно дати набирає чинності новий закон?

- Відповідно до прикінцевих положень закону «Про утилізацію транспортних засобів» , який набирає чинності з дня, що настав за днем публікації, тобто з 8 серпня («Голос України » № 45 від 7 серпня 2013). При цьому, для максимальної його реалізації, Кабміну доручено протягом трьох місяців з дня набрання чинності закону, забезпечити прийняття відповідних нормативно-правових актів. І також забезпечити перегляд і скасування міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових активів , що суперечать новому закону.

- Хто буде платити утилізаційний податок?

- Відповідно до п. 240.2.1. Податкового Кодексу (редакція набирає чинності з 1 вересня 2013) платників податку на утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів є особи які :

1 . Ввозять на територію України транспортні засоби та / або кузови до них (за винятком кузовів товарної категорії 8707 10 10 згідно з УКТЗЕД ) у митному режимі імпорту (п. 240.2 1.1 . ПК України).

2 . Здійснюють виробництво (виготовлення ) транспортних засобів на митній території України , і їх продаж на внутрішньому ринку (п. 240.2 1.2. ПК України);

3 . Набувають транспортні засоби в осіб, які не є платниками цього податку, відповідно до підпункту 240.6.1 пункту 240.6 цієї статті (п. 240.2 1.3.ПК України).

Закон також містить перелік осіб, які не є платниками податку (п. 240.6. ПК України). Зокрема , до них відносять дипломатичні та консульські установи , а також машини, завезені відповідно до Закону «Про гуманітарну допомогу » і т.д.

При прийнятті на утилізацію транспортного засобу , пункт прийому не має права стягувати плату за утилізацію такого транспортного засобу (ч. 5 ст. 7 ЗУ «Про утилізацію транспортних засобів»).

- Чи мають автосалони право підняти вартість авто за контрактами укладеними з покупцями машин до вступу в силу закону (за тими договорами, які вже були повністю або частково проплачені кінцевими покупцями авто)?

- Відповідно до п. 240.6.6 ПК України не є платниками особи, які набувають на території  України транспортні засоби, які в установленому порядку були вперше зареєстровані або перереєстровані до 1 вересня 2013 р., у власників транспортних засобів. Або у осіб, які не є платниками цього закону і здійснюють продаж таких автомобілів після 1 вересня.

Датою виникнення податкового зобов'язання (для транспортних засобів та кузовів, що ввозяться на митну територію України ) є дата подання до митного органу митної декларації на транспортний засіб.

- Як новий закон позначиться на авторинку?

- Безсумнівно , набуття чинності норм Закону «Про утилізацію транспортних засобів» не може не позначитися на вартості імпортованих авто для кінцевих споживачів. Особливо , беручи до уваги відсутність конкурентоспроможного пропозиції від українських виробників автотранспорту. Досить широкий перелік осіб, звільнених від сплати податку, а також відсутність сьогодні необхідних нормативно-правових актів, розробка яких покладена на Кабмін, можуть послужити інструментами для майбутніх корупційних зловживань з боку посадових осіб.

maanimo.com