Новини Этот e-mail адрес защищен от спам-ботов, для его просмотра у Вас должен быть включен Javascript Facebook

Спрощена система оподаткування, коментує партнер ЮК ЕЙДІКОМ Діана Антохіна

2012-10-11
У прийнятому 02.12.10 р. ВР України і підписаному 03.12.10 р. Президентом України Податковому кодексі виключена глава, яка регулювала застосування приватними підприємцями спрощеної системи оподаткування.
 
Тим самим, до внесення відповідних змін до Податкового кодексу, залишився в силі Указ Президента України від 03.07.1998 р. № 727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва».
 
Таким чином, до 01.04.10 р. підприємець може працювати, як і працював раніше. А з 01.04.10 р. набирає чинності ще одна важлива новація: пп. 139.1.12 ст. 139 розділу ІІІ Податкового кодексу, який забороняє суб'єктам господарювання, що перебувають на загальній системі оподаткування, відносити до своїх витрат витрати на придбання товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у фізичної особи - підприємця, що сплачує єдиний податок (крім сфери інформатизації).
 
Виходячи з цього, підприємцю необхідно визначиться з бажаним шляхом реалізації виготовленої продукції. Залишаючись на спрощеній системі згідно з Указом Президента України № 727, підприємець може реалізовувати виготовлену ним продукцію самостійно кінцевому споживачеві - фізичним особам, наприклад, орендуючи частина площі у того ж особи (мережі магазинів) і т.д.
 
А якщо підприємець бажає залишити стару схему роботи (через юросіб на загальній системі), тоді оптимальним буде або зареєструватися як юрособа, або перейти на загальну систему оподаткування зі сплатою 15% - го податку на прибуток.
 
У будь-якому випадку, правильним у даній ситуації буде звернутися до фахівця і, з урахуванням всіх нюансів і специфіки діяльності, прорахувати найбільш ефективну схему ведення бізнесу з урахуванням законодавчих нововведень.
 
Діана Антохіна, партнер ЮК «ЕЙДІКОМ»

business.ua