Новини Этот e-mail адрес защищен от спам-ботов, для его просмотра у Вас должен быть включен Javascript Facebook

Через пожежі в новобудовах можливо судитися із забудовниками й чиновниками, коментує юрист ЮК ЕЙДІКОМ Юлія Авраменко

2013-06-04
У разі якщо забудовник при будівництві використає неякісні матеріали і це стало причиною пожежі або завдало іншої шкоди, власники квартир можуть з ним судитися. До відповідальності можна притягнути і чиновників, які брали в експлуатацію будинок. Про це ІАП «Столична нерухомість» розповіла Юлія Авраменко, юрист ЮК «Ейдіком».
 
«Перш за все, слід зазначити, що житлові будинки приймаються в експлуатацію тільки при їх відповідності санітарним, протипожежним і технічним вимогам. Приймання в експлуатацію здійснюється державними архітектурно - будівельною інспекцією та її територіальними органами.
 
У разі виникнення пожежі в новому, вже прийнятому в експлуатацію будинку, власники квартир мають право звернутися до суду з вимогами про відшкодування збитків особою з вини якого ці збитки були заподіяні», - говорить експерт.
 
На зазначені відносини поширюється дія Закону України «Про захист прав споживачів», який звільняє споживачів (власників квартир) від сплати судового збору. Відповідачами в таких справах виступають, зазвичай, забудовник, підрядник, органи державної влади.
 
«Забудовник зобов'язаний відшкодувати завдані збитки, якщо власник квартири (споживач) доведе, що пожежа виникла саме з вини забудовника, а саме через використання ним неякісних матеріалів. Такими доказами є висновок органів пожежного нагляду про причини виникнення пожежі. Крім цього, в суді необхідно обов'язково подати клопотання про проведення судової експертизи на предмет вирішення питання про причини виникнення пожежі, розміру заподіяної шкоди», - стверджує Юлія Авраменко.
 
У свою чергу забудовник зобов'язаний довести, що ним був використаний належний матеріал і відсутність своєї вини у викликаних збитки.
 
У разі доведеності вини забудовника суд задовольнити вимоги власника квартири, який крім прямих збитків, у разі заподіяння шкоди життю і здоров'ю, має право також на відшкодування моральної компенсації.
 
Раніше повідомлялося, що через неякісні будматеріалів пожежі можуть статися в 80 % новобудов.

 

100realty.ua