Новини Этот e-mail адрес защищен от спам-ботов, для его просмотра у Вас должен быть включен Javascript Facebook

За водіння у п'яному вигляді хочуть позбавляти прав на 4 роки! Коментує адвокат, партнер ЮК ЕЙДІКОМ Діана Антохіна

2013-10-22

Верховна Рада у вівторок спробує посилити відповідальність за водіння у п'яному вигляді. Експерти запевняють, що одного збільшення штрафів мало - потрібно законодавчо викорінювати фактор корупції

.......................................................................................................................................................................................................................................

Верховна Рада у вівторок має намір розглянути в другому читанні законопроект № 0890 про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що стосуються посилення відповідальності за водіння транспортними засобами в стані сп'яніння. Документ був поданий до Верховної Ради ще в кінці 2012 року депутатів від Партії регіонів Володимиром Олійником.
 
Згідно з пояснювальною запискою, законопроектом передбачається збільшення штрафів для п'яних водіїв. Штрафи для тих, що попалися вперше хочуть збільшити до 6,8-7,65 тис. грн (зараз 2,55-3,4 тис. грн) або позбавити водійських прав на строк до трьох -чотирьох років (зараз - від одного до двох).
 
Покарання при повторному порушенні - штраф 8,5-11,9 тис. грн або позбавлення прав на 4-5 років з вилученням авто, або адмінарешт на строк від 10 до 15 діб з вилученням авто (зараз - позбавлення прав на термін від 2 до 3 років з вилученням авто, 50-60 годин громадських робіт або адмінарешт на 10-15 діб).
 
"Підвищення штрафів для нетверезих водіїв досить дієвий метод знизити їх кількість на дорогах. Розмір відповідальності завжди служив і служитиме стримуючим фактором для порушників. Перш ніж порушити, сто разів задумаєшся, а чи варто. Будь-який з тих, хто бував у Європі за кермом, розуміє про що мова " , - зазначив Delo.UA партнер юридичної компанії "Ейдіком" Діана Антохіна.
 
У той же час юристи сходяться в думках, що одного підвищення штрафів для реального зменшення кількості п'яних на дорогах України мало. Також, за словами Антохіної, необхідно, щоб законодавець виключив можливість корупційного впливу окремих службових осіб на приховування подібних порушень, що, наприклад, вже зроблено в порядок розшуку транспортних засобів (фото розшукуваного автомобіля автоматично потрапляє у всеукраїнську базу, категорично позбавляючи можливості "вирішити питання на місці ").
 
"Не слід забувати про боротьбу з корупцією в органах ДАІ, оскільки, на жаль, відомі випадки, коли нетверезий водій шляхом дачі хабара вирішує питання на місці з працівником ДАІ. Природно, можливість "відкупитися на місці" тягне за собою безвідповідальність водіїв на дорогах" , - прокоментував Delo.UA президент МНА "Європейська арбітражна палата" Геннадій Пампуха.
 
Крім того юристи відзначають, що більшість країн давно використовують вкрай жорсткі методи по боротьбі з порушниками правил дорожнього руху. "Приміром, у Канаді за порушення правил паркування виноситься штраф у розмірі 500 доларів. А в Російській Федерації за водіння в нетверезому стані без водійських прав або особами, позбавленими водійських прав тягне адміністративний арешт від 10 до 15 діб" , - заявив Пампуха.